Doświadczenia wykazały, że cm² dna naczynia sprawnie absorbuje ciepło 1 litra gazu na godzinę. Kuchnia gazowa, wykonana profesjonalnie, o solidnej konstrukcji, które w krótki stosunkowo czasie stała się urządzeniem powszechnego użytku w gospodarstwie domowym. Dar Pana Leszka Makarucha z Warszawy.
Kuchnia gazowa dwupalnikowa firmy JUNKER & RUH z 30-tych lat XX wieku
KUCHENKA DO ZABUDOWY - płyta główna jednolita, zdobiona i z podwójnymi palnikami systemu oszczędnościowe, typu ,,JUNKER & Ruh" z dyszą regulacyjną i zużywający minimalną ilość gazu. Maksymalne zużycie gazu dobrze wyregulowanej nowoczesnej kuchenki wynosi od 350 do 470 litrów na godzinę, zależnie od modelu, z możliwością zużycia do 50 litrów na godzinę. Obudowa palników otwarta, konstrukcja sprowadza się do kwadratowego obramowania z kilkoma żeberkami, celem należytego doprowadzenia powietrza dołem i odprowadzenia spalin górą.
Dane techniczne
| Produkcja: | Niemcy |
|---|---|
| Wytwórca: | VEB JUNKERS (produkcji niemieckiej) |
| Czas powstania: | lata 30 - XX wieku |
| Rodzaj: | dwupalnikowa z palnikami oszczędnościowymi |
| Materiał, technika: | Konstrukcja żeliwna (grafitowana, armatura niklowana) |
| Wymiary: | 8 x 44 x 28 cm. |