Piekarnik posiadał wbudowany termometr, pomocny w utrzymaniu właściwych temperatur w czasie pieczenia. Maksymalne zużycie gazu dobrze wyregulowanej nowoczesnej kuchenki wynosi od 350 do 470 litrów na godzinę, zależnie od modelu, z możliwością zużycia do 50 litrów na godzinę. Doświadczenia wykazały, że cm² dna naczynia sprawnie absorbuje ciepło 1 litra gazu na godzinę. Kuchnia gazowa, wykonane profesjonalnie, o solidnej konstrukcji, które w krótki stosunkowo czasie stała się urządzeniem powszechnego użytku w lokalach mieszkalnych.
Kuchnia gazowa trzypalnikowa firmy JUNKER & RUH z 30-tych lat XX wieku
KUCHNIA WOLNOSTOJĄCA - na wysokich nogach, trzypalnikowa z piekarnikiem, jest wyposażona w palniki systemu oszczędnościowe, typu ,,JUNKER & Ruch" z dyszą regulacyjną i zużywający minimalną ilość gazu. Konstrukcja piekarnika z rozwiązaniem odprowadzenia spalin gazowych na zewnątrz.
Dane techniczne
Produkcja: | Niemcy |
---|---|
Wytwórca: | Junkers & Ruch (produkcji niemieckiej) |
Czas powstania: | lata 40 - XX wieku |
Rodzaj: | trzypalnikowa na wysokich nogach z piekarnikiem |
Materiał, technika: | Konstrukcja żeliwna z blachą stalową (emaliowana - beżowa, czarną) |
Wymiary: | 80 x 54,5 x 54,5 cm. |
Foto: Mariusz Pulkowski ® email: mariusz.pulkowski@poczta.fm