Zużycie gazu na 1 kg. surowej kawy wynosiło tylko 35 litrów. Czas palenia jest bardzo króki i wynosil 5 - 8 minut. Palarka, to zarówno w zakresie ilości jednorazowo palonej kawy, jak i wyjątkowej konstrukcji urządzenia, to cenny i jednostkowy eksponat. Palarka do kawy, doskonale komponuje się we wnętrzu ,,domowej kuchni", nadając jej niepowtarzalny wymiar czasowy jest jej dodatkową ozdobą.
Palarka do kawy na gaz miejski z 30-tych lat XX wieku
PALARKA DO KAWY NA GAZ - urządzenie, zostało wykonane przez pracowników Aparatowni i służyło do polenia kawy naturalnej. Gaz, był najlepszym i najpraktyczniejszym paliwem do palenia kawy. Palarka była przeznaczona do biur oraz użytku domowego. Unikalny i jedyny w swoim rodzaju system mieszania (obracany ręcznie pojemnik w kształcie walca) zapewniał równomierne palenie ziaren.
Dane techniczne
Produkcja: | Polska |
---|---|
Wytwórca: | wykonana przez pracowników Aparatowni w Gazowni Warszawskiej |
Czas powstania: | lata 30 - XX wieku |
Rodzaj: | napęd ręczny |
Materiał, technika: | Konstrukcja z blachy stalowej (cynkowana) |
Wymiary: | 19 x 13 x 21,5 cm. |
Foto: Mariusz Pulkowski ® email: mariusz.pulkowski@poczta.fm